Vyšší DPH zdraží od ledna školní obědy o čtvrtinu

Od ledna se zvýší ceny školních obědů o čtvrtinu, důvodem je zdražování potravin kvůli vyšší DPH. S navýšením finančních limitů na nákup potravin počítá vyhláška ministerstva školství, kterou má ČTK k dispozici. Namísto průměrné ceny 27,50 tak oběd přijde na 35 korun. Vyhláška také stanovuje, že v této ceně musejí školy kromě hlavního chodu nabízet i polévku, nápoj a případně dezert. Změny se dotknou i výživových norem, kvůli obezitě školáků už školy budou moci překročit limity ovoce a zeleniny a nedodržet limity pro množství tuků a cukrů.

Současné finanční limity platí od roku 2008. Oběd pro žáka 1. stupně se podle nich musí vejít do ceny 13,50 až 23 korun, nově bude stát 17 až 32,50 Kč. U dětí 2. stupně podraží obědy z 15 až 24,50 na 19 až 34,50 korun, u středoškoláka z 16 až 26 korun na 20 až 37. V průměru o čtvrtinu podraží i snídaně, svačiny a večeře ve školkách, až o 80 procent navíc podraží svačiny pro středoškoláky. Současný limit 3,50 až pět korun byl prý totiž naprosto nedostatečný, a svačinky pro žáky starší 15 let proto budou nově stát až devět korun.

"S ohledem na stále se zvyšující dětskou obezitou je žádoucí, aby se zařízení školního stravování snažila omezovat co nejvíce spotřebu tuků a cukrů, které jsou zdrojem největšího množství nadbytečné energie," stojí také ve vyhlášce. Jídelny se musejí řídit takzvaným spotřebním košem, kde jsou stanoveny minimální a maximální hodnoty, kolik gramů masa, mléka, vajec, zeleniny nebo ovoce má dostat dítě příslušného věku.

Nově má ale platit, že jídelny by nemusely dodržet minimální množství tuků a cukrů a nebude jim ani vytýkáno, když překročí nejvyšší stanovené normy ovoce, zeleniny a luštěnin. Vyhláška také stanoví, že poměr živočišných a rostlinných tuků by měl být v poměru 1:1, do budoucna by ale měl převažovat rostlinný tuk. Dětem ze sportovních tříd nebo žákům tanečních konzervatoří navíc mohou být po domluvě výživové limity, a tím pádem i cena obědů, navýšeny.

Vyhláška také stanovuje, že pod pojmem oběd se rozumí kromě hlavního chodu i polévka nebo předkrm, nápoj a případně i dezert, salát nebo ovoce. "V některých stravovacích zařízeních jsou totiž obědy prodávány po jednotlivých částech a za oběd je považován pouze hlavní chod. Oběd v takových jídelnách, kdy si strávníci dokupují polévku a doplněk, potom může stát i dvojnásobek finančního limitu upraveného vyhláškou," uvádí materiál. Nově také budou moci jídelny s celodenním provozem, například v dětských domovech a internátech, podávat studenou večeři jen dvakrát týdně.

V České republice funguje skoro 9000 školních vývařoven. Pracuje v nich 35.000 zaměstnanců, stravuje se zde 75 procent školáků. Vyhláška platí i pro většinu soukromých poskytovatelů školního stravování.

Návrh finančních limitů na cenu oběda:


současná cena za oběd (v Kč) cena za oběd od ledna 2012 (v Kč)
strávníci tři až šest let 11-18 14-25
strávníci sedm až deset let 13,50-23 17-32,50
strávníci 11 až 14 let 15-24,50 19-34,50
strávníci 15 a více let 16-26 20-37

Zdroj: ministerstvo školství

Zdroj: Česká tisková kancelář